ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-H ΝΕΑ ΜΟΔΑ-

Εμφανίσεις: 2556 times

Το κεφάλαιο των καλλυντικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια έχει διαφοροποιηθεί αρκετά. Δεν έχει αλλάξει μόνο η χημεία-σύνθεση των σκευασμάτων κοσμετολογίας, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτά λαμβάνονται ή εφαρμόζονται στο ανθρώπινο σώμα. Ο στόχος πάντα βέβαια παραμένει ο ίδιος. να διατηρηθεί το δέρμα φρέσκο, ενυδατωμένο και νεανικό.


                     ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ


Το κολλαγόνο αποτελεί απαραίτητη πρωτεΐνη του οργανισμού, που δυστυχώς, μειώνεται με γοργούς ρυθμούς, προκαλώντας το φαινόμενο της γήρανσης. Αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της πρωτεΐνης του σώματος και πάνω από το 75% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα. Βελτιώνοντας τα φυσικά επίπεδα του κολλαγόνου στον οργανισμό μας, εκτός των άλλων ενισχύουμε την ελαστικότητα της επιδερμίδας μας.


Η Aloe Vera είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτένιο (πρόδρομος της βιταμίνης Α). Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα, που αποτελούν τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. Η αλόη διεισδύει βαθιά στο δέρμα, το καθαρίζει, το διατηρεί απαλό, ενώ λειτουργεί και ως φυσικό αναισθητικό. Ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα.


Το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται μέσα στο σώμα μας και αποτελεί το βασικό, δομικό συστατικό του δέρματός μας. Η συμβολή του στην ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος, το καθιστά ιδιαίτερο όπλο ενάντια στις ρυτίδες. Προσφέρει καθοριστική βοήθεια στο σχηματισμό νέων δερματικών κυττάρων και την αντικατάσταση των κατεστραμμένων. Προάγει την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης.


Η βιταμίνη Ε παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Καταπολεμά τη βλαβερή παρουσία των ελεύθερων ριζών. Αναστέλλει την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο και το αίμα και μειώνει τη γήρανση των ιστών. Σε συνδυασμό με την γλουταθειόνη, την βιταμίνη C, το συνένζυμο Q10 και το σελήνιο, εμφανίζει ακόμα ισχυρότερη αντι-οξειδωτική - αντιγηραντική δράση. Απαλύνει το δέρμα και εμποδίζει την απώλεια νερού μέσω της επιδερμίδας, καταπολεμώντας την ξηρότητα.


Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα διατηρούν τα κύτταρα του δέρματος ενυδατωμένα, προλαμβάνοντας την πρόωρη γήρανση. Η αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων στον οργανισμό (1:4 έως 1:6 ανάλογα με την ηλικία και το φύλο) είναι καθοριστική.Το λινολεϊκό οξύ, (Linoleic Acid-LA) συστατικό πολλών φυτικών λιπαρών ουσιών (σπορέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, φυστικέλαιο), αλλά και ζωικών τροφών (κρέας, αβγά, πουλερικά) δεν μπορεί να συντεθεί στον οργανισμό μας και προσλαμβάνεται μέσω των τροφών. Το λινολεϊκό οξύ (LA), που βρίσκεται κυρίως στο έλαιο του νυχτολούλουδου (Evening Primose Oil ή EPO) και στο έλαιο της μποράντσας (Borage Oil) μετατρέπεται σε Γάμμα Λινολεϊκό Οξύ (GLA) μέσα στον οργανισμό μας. Το GLA είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες λιπαρό οξύ, που συμβάλλει στην υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος. Επαρκής ποσότητα βιταμινών (Β3,Β6,C), μαγνησίου και ψευδαργύρου στον οργανισμό ενισχύει τις ιδιότητες του GLA.

 

          ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Στην αγορά, η ποικιλία των εξωτερικά εφαρμοζόμενων προϊόντων είναι μεγάλη. Προϊόντα καθαρισμού, ενυδάτωσης, αντιγήρανσης εμπλουτίζονται με βιταμίνες (Β, C, E), με υαλουρονικό οξύ, ρετινόλη, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικούς παράγοντες. Άλλοτε διάσημη παρασκευάστρια εταιρεία, άλλοτε όχι, όλες υπόσχονται τα καλύτερα αποτελέσματα για τα προϊόντα που διακινούν.

 

           ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥΣ

 

1) ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


Πρόκειται για έγχυση ουσιών κάτω από την επιδερμίδα. Διαχωρίζεται σε ενέσιμη και μη. Ουσίες που συνήθως χορηγούνται με την τεχνική αυτή είναι το υαλουρονικό οξύ, μείγματα βιταμινών, αντιοξειδωτικοί παράγοντες.


Το υαλουρονικό οξύ ανήκει χημικά στους πολυσακχαρίτες. Θεωρείται ότι ελέγχει :


1. Το περιεχόμενο του νερού στους ιστούς λόγω του μεγάλου μοριακού βάρους του.


2. Περιορίζει την διάχυση του νερού προς την επιδερμίδα.


3. Αποτρέπει την μετατροπή του διαλυτού κολλαγόνου σε αδιάλυτο.


Από την κατηγορία των βιταμινών οι περισσότερο εύχρηστες είναι:


1. Βιταμίνη Α και ιδιαίτερα τα παράγωγά της (τρετινοΐνη, ισοτρετινοΐνη, ρετιναλδεΰδη).


2. Προβιταμίνη Β5


3. Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)


4. Βιταμίνη D3


5. Βιταμίνη Ε και παράγωγά της.

 

2)BOTOX


    Την δεκαετία του 1960, μία ομάδα επιστημόνων δούλεψε σε μια τυποποιημένη τοξίνη προοριζόμενη για θεραπευτικούς σκοπούς. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε αλλαντοτοξίνη τύπου Α (BTX-Α), για πρώτη φορά στον άνθρωπο, για τη θεραπεία του στραβισμού και του βλεφαροσπασμού.
   Το 1993 ερευνητές έδειξαν ότι η αλλαντοτοξίνη (BTX-Α) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αχαλασίας (σπασμός του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα).
Το 1994 ενέσεις αλλαντοτοξίνης (BTX-Α) χρησιμοποιήθηκαν για να αναστείλλουν την εφίδρωση.
    Το αισθητικό αποτέλεσμα αλλαντοτοξίνης (BTX-Α) στις ρυτίδες τεκμηριώθηκε αρχικά από ένα πλαστικό χειρουργό. Το 1992 δημοσιεύεται, επίσημα πια, μελέτη για την χρήση της αλλαντοτοξίνης (BTX-A) στη θεραπεία των γραμμών μεσοφρύου. Στις 12 Απριλίου 2002, το FDA (Food Drug Administration) εγκρίνει την χρήση της αλλαντοτοξίνης (BTX-A) στην θεραπεία των γραμμών μεσοφρύου. Έκτοτε η καλλυντική χρήση της αλλαντικής τοξίνης τύπου Α έγινε ευρέως γνωστή.
   Τα αποτελέσματα της υποδόριας χορήγησης αλλαντοτοξίνης (BTX-A) ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο δέρματος, τις γραμμές έκφρασης του ατόμου και διαρκούν συνήθως τρεις με τέσσερεις μήνες. Δεν είναι απίθανο όμως, να διαρκέσουν και περισσότερο.
Εκτός από την κοσμητολογία, εφαρμογές Botox γίνονται σήμερα για την θεραπεία της δυστονίας, της αυχενικής δυστονίας, τον βλεφαρόσπασμο, τον στραβισμό, τη σοβαρή μασχαλιαία υπεριδρωσία, την αχαλασία, τις χρόνιες εστιακές νευροπάθειες.

 

                                               Προτάσεις-Σκέψεις

 

  Ένα φρέσκο πρόσωπο, δεν είναι κατ' εμέ, ένα ανέκφραστο, παραποιημένο, τεντωμένο πρόσωπο, που στολίζει την κορυφή ενός σώματος. Το ανθρώπινο μάτι, διακρίνει το αφύσικο. Και το αφύσικο, δεν είναι ποτέ ελκυστικό.
  Όλοι μας γνωρίζουμε την αξία της σωστής διατροφής και του ποιοτικού τρόπου ζωής. Αν σε αυτά προστεθεί και μία ορθολογική περιποίηση του δέρματός μας, τα αποτελέσματα σαφώς θα είναι θεαματικά, αλλά και αποδεκτά στο ανθρώπινο μάτι.
  Είναι λάθος μέγιστο, να θεωρούμε ότι η ηλικία μας κρύβεται, όταν δεν υπάρχουν ρυτίδες γύρω από τα μάτια, ή όταν τα χείλη μας είναι τεντωμένα και πλατιά.
  Η ηλικία μας φανερώνεται από την συνολική εικόνα μας. Ο τρόπος που περπατάμε, η χροιά της φωνής μας, η σοφία της σκέψης μας, μας αποκαλύπτουν.
  Εξ' άλλου θεωρώ ότι είναι κρίμα να είναι όλες οι γιαγιάδες χωρίς γκρίζα μαλλιά, χωρίς πανάδες στα χέρια, χωρίς ρυτίδες έκφρασης, αλλά με πλαδαρά μπράτσα και κοιλιά.       Καταργούμε την παραδοσιακή εικόνα της γηραιάς κυρίας χωρίς κανένα λόγο.
 Είναι κρίμα να φτιάχνουμε μόνοι μας ανθρώπινα αντίγραφα. Η παρέμβαση δεν είναι κακή, αλλά ο 'βιασμός' της φύσης μας, είναι για μένα καταδικαστέος και η εκδίκησή της δεν θα αργήσει να φανεί.

 

ΣΑΜΠΛΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ
26/09/2014

 

1.Dermal Fillers | The Ageing Skin. Pharmaxchange.info. Retrieved on 2013-04-21.
2.Vogler BK, Ernst E. Aloe vera: a systematic review of its clinical effectiveness. British Journal of General Practice 1999;49:823-828.
3.Han, T. E. Y.; Lee, J. N. W.; Lee, J. H. K.; Son, S. J.; Kim, B. J.; Mun, S. K.; Kim, M. N. M.; Lee, C. K. (2011). "Subdermal Minimal Surgery with Hyaluronic Acid as an Effective Treatment for Neck Wrinkles". Dermatologic Surgery 37 (9): 1291–1296
4.Bamford, JT; Ray, S; Musekiwa, A; van Gool, C; Humphreys, R; Ernst, E (Apr 30, 2013). "Oral evening primrose oil and borage oil for eczema.". The Cochrane database of systematic reviews 4: CD004416.
5."Why Is Avocado Oil Good For The Skin?" Livestrong Foundation. 2011-03-31. Retrieved 2013-07-13.
6.Dressler D (August 2006). "Pharmakologische Aspekte therapeutischer Botulinum-Toxin-Präparationen" [Pharmacological aspects of therapeutic botulinum toxin preparations]. Der Nervenarzt (in German) 77 (8): 912–21.
7.Scott AB, Pasricha, PJ. Ravich WJ, Kalloo AN (January 1993). "Botulinum toxin for achalasia". Lancet 341 (8839): 244–5.
8.Bushara KO, Park DM. (November 1994). "Botulinum toxin and sweating". Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry 57 (11): 1437–1438.
9.Carruthers JD, Carruthers JA. (January 1992). "Treatment of Glabellar Frown Lines with C. Botulinum-A Exotoxin". The Journal of Dermatologic Surgery and Oncology 18 (1): 17–21.
10."Botulinum Toxin Type A Product Approval Information – Licensing Action 4/12/02". Food and Drug Administration. Page last updated October 29, 2009. Retrieved July 26, 2010. Check date values in: |date= (help)
11.Giesler, Markus (2012). "How Doppelgänger Brand Images Influence the Market Creation Process: Longitudinal Insights from the Rise of Botox Cosmetic". Journal of Markeing 76 (6): 55–68.
12."BOTOX® Cosmetic (onabotulinumtoxinA) Product Information". Allergan, Inc. Page last updated January 22, 2014. Retrieved January 22, 2014. Check date values in: |date= (help)
13.Markus, Ramsey (September 30, 2009). "Botox for Wrinkles". Baylor College of Medicine. Retrieved July 14, 2010.
14."BOTOX Cosmetic Onset Information". Injector 5280. Page last updated January 22, 2014. Retrieved January 22, 2014. Check date values in: |date= (help)
15.Bihari K (March 2005). "Safety, effectiveness, and duration of effect of BOTOX after switching from Dysport for blepharospasm, cervical dystonia, and hemifacial spasm dystonia, and hemifacial spasm". Current Medical Research and Opinion 21 (3): 433–438.
16.Brin MF, Lew MF, Adler CH, Comella CL, Factor SA, Jankovic J, O'Brien C, Murray JJ, Wallace JD, Willmer-Hulme A, Koller M (October 22, 1999). "Safety and efficacy of NeuroBloc (botulinum toxin type B) in type A-resistant cervical dystonia". Neurology 53 (7): 1431–1438.
17.Shukla HD, Sharma SK (2005). "Clostridium botulinum: a bug with beauty and weapon". Critical Reviews in Microbiology 31 (1): 11–18.
18.Eisenach JH, Atkinson JL, Fealey RD. (May 2005). "Hyperhidrosis: evolving therapies for a well-established phenomenon". Mayo Clinic Proceedings 80 (5): 657–666.
19.Felber, ES (2006). "Botulinum toxin in primary care medicine.". The Journal of the American Osteopathic Association 106 (10): 609–614.
20.Ranoux D, Attal N, Morain F, Bouhassira D (September 2008). "Botulinum toxin type A induces direct analgesic effects in chronic neuropathic pain". Annals of Neurology 64 (3): 274–83.
21.Naumann M; So Y; Argoff CE; Childers, M. K.; Dykstra, D. D.; Gronseth, G. S.; Jabbari, B.; Kaufmann, H. C. et al. (May 2008). "Assessment: Botulinum neurotoxin in the treatment of autonomic disorders and pain (an evidence-based review): report of the Therapeutics and Technology Assessment Subcommittee of the American Academy of Neurology". Neurology 70 (19): 1707–14.
22.Μουλοπούλου-Καρακίτσου Κ., Ρηγόπουλος Δ., Στρατηγός Ι.Δ. (1998). Καλλυντικά συστατικά και εφαρμογές, Β' έκδοση: 105-106.|displayauthors= suggested (help)


Find Us on Facebook

Τα πιο δημοφιλή

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ-Φάρμακα του Ν.1729

17 Ιουλ 2014 Ναρκωτικά Ν. 3459/2006

ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ

08 Αυγ 2014 Χρήσιμα Τηλέφωνα / Διευθύνσεις

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας

22 Μάι 2014 Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας

Αντιτετανικός ορός και εμβολιασμός

09 Σεπ 2014 Επιστημονική Ενημέρωση

Γενικοί Κανόνες Συνταγογράφησης

13 Αυγ 2014 Κανόνες Συνταγογράφησης - Συμμετοχές Φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ ΧΑΛΚΙΔΑ-Πρώην ΟΠΑΔ

12 Αυγ 2014 Χρήσιμα Τηλέφωνα / Διευθύνσεις