ΣΧΕΤΙΚΟ: 1. Το υπ'αρ. πρ.οικ. 38425/31-10-2014 έγγραφο.
2. Το υπ'αρ. πρ. 1106/11-11-2014 έγγραφο του ΦΣ Κιλκίς
3. Το υπ'αρ. πρ. 3257/19-11-2014 & 3258/18-11-2014 έγγραφα του Π.Φ.Σ.
Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγγράφων και κατόπιν ερωτημάτων που έχουν τεθεί στην Υπηρεσία, θέτουμε υπόψη σας τα παρακάτω:
Τα παραστατικά υποβάλλονται από το φαρμακείο στην...
... οικεία ΠΕ.ΔΙ. του ΕΟΠΥΥ ή στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο (σε περίπτωση διανεμητικού λογαριασμού συλλόγου) συμπληρώνοντας σχετική αίτηση προς τον Οργανισμό (εκτός φακέλου), που θα περιέχει δήλωση του φαρμακοποιού ότι όλες οι συνταγές είναι κανονικά συμπληρωμένες, υπογεγραμμένες και έχουν εκτελεσθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3457/2006 και του Π.Δ. 121/2008, όπως εκάστοτε ισχύουν.
Στη Συγκεντρωτική Κατάσταση Πληρωμής (ΣΚΠ) θα περιλαμβάνονται συγκεντρωτικά για κάθε ημέρα τα στοιχεία που αφορούν εκτελέσεις συνταγών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, των ορών και των παραγώγων αίματος, αλλά και των συνταγών που αφορούν τους δικαιούχους του Ν. 4270/2014 (Ανασφάλιστοι - σχετ. υπ'αρ. οικ. Γ.Π./ΟΙΚ.56432 (ΦΕΚ Β' 1753/28.06.2014) Υ.Α.).
Στις περιπτώσεις διανεμητικών λογαριασμών, και εφόσον τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο υποβολής λογαριασμών, παρακαλείται ο οικείος Φαρμακευτικός Σύλλογος να διαβιβάζει αντίγραφο αυτού στο Τμήμα Επεξεργασίας και Ελέγχου Συνταγών (ΚΜΕΣ).
Αναφορικά με το αίτημα για ανεξάρτητη αρίθμηση των χειρόγραφων συνταγών, σας ενημερώνουμε ότι έχει διαβιβαστεί σχετικό ερώτημα στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ και θα δοθούν οδηγίες σε επόμενο έγγραφο.
Υπενθυμίζεται η μοναδικότητα κάθε ταινίας γνησιότητας φαρμάκου (μοναδικός σειριακός αριθμός - Barcode) και ότι σε περίπτωση που ο σειριακός αριθμός καταχωρηθεί, είτε με συσκευή ανάγνωσης γραμμωτού κώδικου (barcode reader) είτε με πληκτρολόγησή του, η ταινία γνησιότητας ακυρώνεται και δεν δύναται να ξαναχρησιμοποιηθεί. Σε περίπτωση που κατά την ηλεκτρονική εκτέλεση συνταγών δεν αναγνωριστεί κάποιο barcode, ο φαρμακοποιός υποχρεώται να επικοινωνήσει με την Εταιρεία ή τον ΕΟΦ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πληκτρολογεί τυχαία barcode σκευασμάτων. Τέλος, επισημαίνεται ότι δεν αναγνωρίζεται η αξία τέτοιου είδους φαρμάκων.
Όπως είναι γνωστόν με την υπ'αρ. ΕΜΠ4 (ΦΕΚ Β' 3057/18-11-2012) υπουργική απόφαση, η υποχρέωση συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία ισχύει για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες και τα φάρμακα που εντάσσονται στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Εξαιρούνται από την υποχρέωση συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία μόνο πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις φαρμάκων ή ασθενειών, οι οποίες εξειδικεύονται στις παραγράφους 4 και 5 της εν λόγω απόφασης, η δε συνταγογράφηση με χρήση εμπορικού ονόματος δεν μπορεί να υπερβεί το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε ιατρού στη διάρκεια του έτους. Κατόπιν τούτου για την καλύτερη εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και την πιστή εφαρμογή των διατάξεων της υπ' αρ. 62494/15-07-14 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 1920/Α/16-07-2014), η ΗΔΙΚΑ στην οποία κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, υποχρεούται να προσαρμόσει καταλλήλως, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε κατά την έκδοση των συνταγών οι ιατροί να υποχρεούνται να συνταγογραφούν αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση δραστικής ουσίας και όχι εμπορικής ονομασίας. Σε αυτή την περίπτωση οι συνταγογράφοι ιατροί θα επιλέγουν την επιθυμητή δραστική ουσία, την περιεκτικότητα και τη δοσολογία που θα καλύπτει μηνιαία θεραπεία. Η συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία θα επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που αναφέρονται στη σχετική υπουργική απόφαση και δε μπορεί να υπερβαίνει το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε ιατρού στη διάρκεια του έτους. Επίσης η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα πρέπει να τροποποιηθεί καταλλήλως ώστε μετά την εκτέλεση της συνταγής από το φαρμακείο, σε κάθε επόμενη συνταγογράφηση (ιστορικού ασθενούς) οι ιατροί να έχουν πρόσβαση μόνο στη δραστική ουσία που έχει χορηγηθεί στο παρελθόν στον ασθενή και όχι στα εμπορικά σκευάσματα που χορηγούνται κάθε φορά.
Επισημαίνεται ότι δεν τροποποιείται η διαδικασία υποβολής των αναλωσίμων υλικών, τα οποία εξακολουθούν να υποβάλλονται σε ξεχωριστό πακέτο και με ξεχωριστό τιμολόγιο. Οι χορηγήσεις αναλωσίμων δεν είναι συνταγές φαρμάκων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην ΣΚΠ. Επίσης, δεν απαιτείται ξεχωριστή ΣΚΠ για τα αναλώσιμα.
Επισημαίνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες του υπ'αρ. πρ. ΟΙΚ.7667/21-02-2014 εγγράφου, καθώς επίσης ισχύουν οι λοιποί όροι - υποχρεώσεις της υπ'αρ. πρ. οικ. 48932/27-11-2012 εγκυκλίου με τις τροποποιήσεις αυτής να έχουν καταγραφεί αναλυτικά στο σχετικό 1 έγγραφό μας.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται η υποβολή κάποιου νέου κλειστού φακέλου με τα πρωτότυπα προς το τμήμα επεξεργασίας και ελέγχου συνταγών, αλλά μέσα στο φάκελο υποβολής (σε ένα ή και περισσότερους αν αυτό απαιτείται) τοποθετούνται η πρωτότυπη ΣΚΠ, τα πρωτότυπα τιμολόγια, το ένα αντίγραφο του ΣΣΥ (Συνοδευτικό Σημείωμα Υποβολής ΚΜΕΣ), τα τρία πακέτα συνταγών φαρμάκων και το πακέτο των αναλωσίμων.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία.
Ο πρόεδρος
Δημήτριος Α. Κοντός