Ανακύκλωση Φαρμάκων - Κοινωνικό Φαρμακείο Χαλκίδας

Μία μεγάλη απειλή του περιβάλλοντος είναι τα φάρμακα.

Η πλειοψηφία του κόσμου, μη γνωρίζοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον ή ίσως και αμελώντας το μέγεθός τους, μετά τη λήξη των φαρμάκων συνηθίζει να τα πετάει στους κοινούς κάδους απορριμμάτων, στο νεροχύτη ή ακόμη και στην αποχέτευση, όπου μέσω των μονάδων αστικών λυμάτων καταλήγουν στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν το ήδη επιβαρημένο οικοσύστημα. Μάλιστα, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 500.000.000 συσκευασίες φαρμάκων αχρησιμοποίητες ή ληγμένες απορρίπτονται στους κοινούς κάδους απορριμμάτων.

Tα φάρμακα αυτά προκαλούν βλαβερές συνέπειες λόγω αθροιστικού αποτελέσματος στην ατομική και δημόσια υγεία, καθώς οι φαρμακευτικές (δραστικές) ουσίες που περιέχουν, επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας.Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ),  όλα τα φάρμακα, και κυρίως τα αντιβιοτικά, τα ενδοκρινή, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντικαρκινικά, περιέχουν ισχυρές ουσίες που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Οι εθελοντές του Κοινωνικού Φαρμακείου Χαλκίδας,ελέγχουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων που καταφθάνουν στις εγκαταστάσεις του ΚΙΦ(Μεσσαπίων 10) ,ξεχωρίζουν τα χάπια,απο τις συσκευασίες κάνοντας έτσι ανακύκλωση φαρμάκων και χαρτιού και σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Ευβοίας ,οι ποσότητες που συλλέγονται μεταφέρονται σε χώρο του ινστιτούτου φαρμακευτικής έρευνας και τεχνολογίας και από εκεί μια φορά τον χρόνο στέλνονται σε ειδικά κέντρα της Γερμανίας όπου γίνεται αδρανοποίηση και καύση τους. Στο μέλλον σχεδιάζεται η δημιουργία ανάλογης μονάδας στην Ελλάδα. 

Σ αυτό το έργο μην μείνεις θεατής.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΗΓΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

-Διαβάζουμε την ημερομηνία λήξης της κάθε συσκευασίας, απομονώνοντας αυτές που έχουν λήξει.


-Αφαιρούμε τη χάρτινη συσκευασία, κρατώντας το blister εάν πρόκειται για χάπια, ή το μπουκαλάκι εάν πρόκειται για διάλυμα, για να αποφεύγεται κάθε υπόνοια για τυχόν πώληση των φαρμάκων.


-Τοποθετούμε όλες τις συσκευασίες προς ανακύκλωση σε μια χάρτινη σακούλα και κατευθυνόμαστε προς το πλησιέστερο φαρμακείο που διαθέτει τέτοιους κάδους.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

 


efimeries

koinoniko-farmakeio