ΠΕΡΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ..ΕΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ.

Κατηγορία: Ανακοινώσεις

Με αφορμή τον ‘’κακό χαμό’’ που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά τα αναλώσιμα και τους τόνους ‘’μελάνης’’ που έχουν ‘’χυθεί’’ στο πληκτρολόγιο αλλά και αλλού, θα ήθελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις.
Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ως μεγαλοπάροχος και μονοψωνιστής πλέον ,κάτι που το ‘’ευχόμασταν’’ κάποτε, εάν θυμάσθε, σαν Κλάδος για να μην έχουμε πολύ ‘’δουλειά’’ στο τέλος του μήνα για το ‘’κλείσιμο’’ διαφορετικών ασφαλιστικών ταμείων ,προσπαθεί και κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα δικά του και μόνον συμφέροντα φυσικά, κάτι πολύ λογικό και φυσιολογικό θα έλεγα .Ποιά είναι αυτά; μα να πετύχει όσον το δυνατόν φθηνότερες τιμές αποζημείωσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που χορηγεί και μακρύτερο χρονικό διάστημα, όσο γίνεται ,αποπληρωμής των υποχρεώσεών του, όπως άλλωστε κάνουν όλοι, έμποροι και μη ,το τελευταίο χρονικό διάστημα και εν μέσω κρίσης. Από την άλλη, ως φορέας ,δεν έχει τους απαραίτητους πόρους να εξυπηρετήσει αυτές τις παροχές ,έναντι των ασφαλισμένων του, κάτι πολύ συνηθισμένο στα χρόνια της οικονομικής δοκιμασίας μας που διάγουμε ως Χώρα. Λαμβανομένου υπ’όψιν και το τρελό ‘’πάρτυ’’ που γινόταν στο κομμάτι αυτό των παροχών, χρόνια τώρα ,όπου υπήρχε μια τραγική κατασπατάληση χρήματος, που δεν το είχαμε αλλά το δανειζόμασταν όπως αποδείχθηκε ,έπρεπε να βρει ,ο μεγαλοπάροχος , τρόπο εξοικονόμησης πόρων και το σημαντικότερο ,να μπει επιτέλους μια τάξη σ’αυτή την εξωφρενική κατάσταση.


Ορθά λοιπόν δημιούργησε την ηλεκτρονική γνωμάτευση ,ορθά έφτιαξε μια ελεγχόμενη πλατφόρμα, ορθά έβαλε κάποια όρια στις τιμές αποζημείωσης και πολύ ορθά πρέπει να ελέγχεται όλη η ‘’αλυσίδα’’ που εμπλέκεται στην όλη διαδικασία, δηλαδή πρώτα οι Ιατροί, κατόπιν οι Φαρμακοποιοί και μετά οι ασθενείς .Επίσης θα πρέπει επιτέλους οι συνάδελφοί μας, ως Υγειονομικοί, Ιατροί να είναι απόλυτα και σε όλα υπεύθυνοι για το μέρος της γνωμάτευσης που τους αναλογεί ,όπως στις συμμετοχές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα φάρμακα ας πούμε και όχι να είναι απόλυτα υπεύθυνος, από οικονομικής άποψης απέναντι στον μεγαλοπάροχο, μόνον ο Φαρμακοποιός .Ιδιαίτερη προσοχή επίσης θα πρέπει να δοθεί από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στις ‘’σχέσεις’’, που είναι δυνατόν να δημιουργηθούν μεταξύ των τριών αυτών ‘’πόλων’’ για να μπει επιτέλους πραγματικά τάξη, για το καλό όλων μας αλλά και της Δημόσιας Υγείας προπαντός.
Δεν θα μπω στην διαδικασία της κριτικής ή στην λογική του εάν έπρεπε ή όχι να υπογράψουμε την σύμβαση ,όπως γίνεται καιρό τώρα, άλλωστε την άποψή μου την είχα γράψει και πει ,σε όλους τους τόνους ,τα τότε και η οποία ήταν και είναι, ναι σε όλα αλλά μόνον όταν το σύστημα αρχίσει να λειτουργεί και καταστεί εργαλείο παροχής υπηρεσιών υγείας και εξοικονόμησης πόρων και όχι ‘’μηχανή’’ παραγωγής προστίμων και κατά συνέπειαν πλούτου υπέρ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εις βάρος των Φαρμακοποιών ,αφήνοντας κάποιους άλλους στο απυρόβλητο, πέραν του ότι διαφαίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου τρόπου σοβαρής καθυστέρησης και διαφοροποίησης των πληρωμών κάτι που ελπίζω, άμεσα, να σταματήσει εδώ .Αυτό είναι παντελώς απαράδεκτο και θα πρέπει, άμεσα, να τελειώνει. Κλείνοντας να θυμίσω ότι ο Κλάδος μας καλείται να βγάλει το ‘’φίδι από την τρύπα’’, για άλλη μία φορά και να προσφέρει μέγιστη υπηρεσία στο σύστημα και στην Δημόσια Υγεία ,βάζοντας τάξη και παρέχοντας εξοικονόμηση πόρων, την στιγμή που κάποιοι είχαν ,χρόνια τώρα ,στήσει μια βιομηχανία παράλογου πλουτισμού εις βάρος όλων μας, κάνοντας και χρεώνοντας ουσιαστικά ότι, όσο και όπως το ήθελαν οι ίδιοι, στον χώρο αυτό.
Συνοψίζοντας ,ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κάνει ότι πρέπει να κάνει και με το παραπάνω, για το δικό του συμφέρον και πολύ σωστά. Το σοβαρό θέμα όμως είναι τι κάνουμε εμείς ,ως Κλάδος ,για να μπορέσουμε να ‘’σταθούμε’’ και να υπάρχουμε, διότι απ’ότι βλέπω και λαμβάνοντας υπ’όψιν και τις υποτιμήσεις στα φάρμακα που έχουμε άλλη μια ακόμη ,εκτός από την τωρινή... λένε, διότι προσωπικά δεν εμπιστεύομαι κανέναν και τίποτα ,το ηλεκτρονικό εμπόριο που ‘’αλωνίζει’’ ακόμη εδώ, που παρ’όλο που είχε ειπωθεί στον Π.Φ.Σ. ότι θα μπει τάξις δεν έχει γίνει τίποτα ,βάλε και τον κανιβαλισμό όπως και το ‘’ελεύθερο’’ και καλά ωράριο, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν θα είναι εύκολο για πολλούς από εμάς να εξακολουθούμε να υπάρχουμε .Κάποιοι ,οι ‘’ισχυροί’’ του χώρου μας που ίσως ακολουθούν την λογική του να πεθάνει ο γείτονας για να του πάρουμε την κατσίκα, πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να επιβιώσουν ,όμως κανείς μας, στα Ελληνικά ταπεινά μας μέτρα, δεν είναι τόόόόσο μεγάλος που να μπορεί να νοιώθει σίγουρος. Άρα θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε λύσεις επιβίωσης ή να κάνουμε κάτι άλλο, όπως υπάλληλοι κάπου αλλού ,σε μια αλυσίδα ενδεχομένως ,εξωχώρια ή ημεδαπή ή να κλείσουμε.
Λαμβάνοντας υπ’όψιν την παγκοσμιοποίηση ,τις τρομακτικές δυνατότητες επικοινωνίας που υπάρχουν ,την ψηφιακή τεχνολογία και το σημαντικότερο ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τους ενδιάμεσους και προσπαθούν να τους θέσουν στο περιθώριο και λόγω του ότι ενδιάμεσοι θεωρούμαστε και εμείς δυστυχώς ,ως Κλάδος ,όπως και το χονδρεμπόριο ,θεωρώ ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε ,να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάναμε σαράντα και πλέον χρόνια τώρα ,τον καιρό της παθητικής ‘’πώλησης’’ σκευασμάτων και ‘’κουτιών’’, εξυπηρετώντας ως απλοί μεσάζοντες και ικανοποιώντας μόνον την εκάστοτε ‘’παθητική’’ ζήτηση ,είτε προερχόταν από την πλευρά των Ιατρών ,είτε από άλλες πηγές όπως η διαφήμιση ,ή την ‘’κατασκευασμένη’’ ζήτηση ή το εκάστοτε ‘’λάϊφστάϊλ’’ κ.λ.π.
Τα αναλώσιμα ,εάν θυμάσθε ,ξεκίνησαν με 33€ η ταινία το τεμάχιο, πήγε στα 25 και τώρα έφθασε στα 19,50€ και ο Θεός μόνον γνωρίζει που θα σταματήσει, όπως και όλα τα άλλα προϊόντα .Τα περιθώρια συμπιέζονται δραματικά, όπως και σε όλα τα παρεμφερή και λόγω συνθηκών θα φθάσει η ημέρα που θα τα κινούμε με ένα ελάχιστο περιθώριο κέρδους, θα πληρωνόμαστε ‘’αργά’’ και θα χρειασθεί να εγκλωβίσουμε άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο ,που οι περισσότεροι δεν το έχουμε ,για μια ύλη που άρχισε τον Ιανουάριο και προτάθηκε ,για εμάς, ως μία διέξοδος επιβίωσης και που θα καταλήξει μου φαίνεται σ’ένα άλλο τρομερό αδιέξοδο ,δημιουργώντας νέα γενιά ληξιπρόθεσμων ,ευχόμενος φυσικά να μην επαληθεφτώ .
Όμως επειδή ,σε γενικές γραμμές ,είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι εάν θέλει κάποιος, μπορεί να μετατρέψει την κρίση και τα αδιέξοδα ,σε ευκαιρίες ,υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα βγάλει τις παρωπίδες και τις εμμονές του παρελθόντος, λύσεις υπάρχουν. Ας πούμε , μ’αυτήν την ευκαιρία, το Ελληνικό Συνεταιριστικό κεφάλαιο, μέσω του LOGISCOOP-PANSYFA,της εταιρείας που είναι και Κ.Α.Κ. και εμπορεύεται πολλά προϊόντα δικής του, ως επί το πλείστον, ετικέτας ,έχει θέσει ,μεταξύ των άλλων ,στην διάθεσή μας εδώ και αρκετό καιρό, τις ταινίες μέτρησης σακχάρου General Electric ή G.E. πιο απλά, που οι τιμές προμήθειας τους είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και ‘’αφήνουν’’ στα Φαρμακεία μας ένα ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους ούτως ώστε να μπορούμε να ‘’υπάρχουμε’ ’,διότι όπως συμπιέσθηκαν έτσι οι τιμές στα αναλώσιμα η κατάσταση θα είναι μη προβλέψιμη ,όπως ανέφερα και πιο πάνω .Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε μαζικές παραγγελίες στους κατά τόπος ΣΥ.ΦΑ. ανά την Ελλάδα και να πετυχαίνουμε καλύτερες χονδρικές τιμές προμήθειας από την μία, από την άλλη δε, με τον τρόπο αυτό ,ενδυναμώνουμε τους Συνεταιρισμούς ,αυξάνοντας την κερδοφορία τους, που αυτή θα γυρίσει πάλι σε εμάς, πέραν του γεγονότος ότι ισχυροί ΣΥ.ΦΑ. σημαίνει ισχυρό ‘’ανάχωμα’’, της δικής μας ασφαλείας, απέναντι στα όποια σχέδια που κάποιοι απεργάζονται εις βάρος μας .Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε, ενεργά ,στην στήριξη των ‘’ενδιάμεσων’’ ,αυτούς ακριβώς που δεν χρειάζεται το σύστημα και όχι εταιρείες και πολυεθνικές που στόχο έχουν μόνον το δικό τους όφελος.
Βέβαια, θα μου πει κάποιος ,μα δεν είναι εύκολο ...δεν τις παίρνουν ...δεν αλλάζουν προϊόν ...και άλλα πολλά που έχουν μια λογική βάση. Όπως έγραψα και πιο πάνω ,αυτή ακριβώς είναι η τακτική της ‘’παθητικής’’ πώλησης η οποία δεν μας έβγαλε σε καλό τελικά. Θα πρέπει να περάσουμε ,γρήγορα ,στην ‘’ενεργητική’’ πώληση και να καταφέρουμε να γίνουμε εμείς ,διαμορφωτές της ζήτησης και όχι απλοί πωλητές .Να διακινούμε τα δικά μας προϊόντα επιλογής ,πιο πολύ τα συνεταιριστικά ,που δεν έχουν ανταγωνισμό και που ούτε πρόκειται να πάνε σε άλλα ‘’κανάλια’’ ,βοηθώντας έτσι στον κανιβαλισμό και στην αλληλοεξόντωση μας .Να σημειώσω εδώ ότι ο γράφων ,που δεν θεωρείται και πολύ καλός ‘’πωλητής’’ αντίθετα θα έλεγα, ανήκει στους πολύ μέτριους ,έχει διαθέσει περί τα πεντακόσια τεμάχια ταινίες G.E. στα τέσσερα περίπου χρόνια που κυκλοφορεί το προϊόν. Πέραν αυτών ,πρέπει να σημειώσω, ότι και τα συνεταιριστικά προϊόντα οφείλουν ,ποιοτικά ,να είναι άψογα, δηλαδή άριστης ποιότητας και σε ανταγωνιστική τιμή, ούτως ώστε ο Φαρμακοποιός να είναι σίγουρος και ο πελάτης ευχαριστημένος και να επανέλθει να το ζητήσει ο ίδιος πλέον και να μας εμπιστεύεται ως πραγματικό σύμβουλο παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς ,κάτι που συμβαίνει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον ,από την δική μου εμπειρία.
Κλείνοντας προσκαλώ όλους ,μέλη, μη μέλη αλλά και απλούς πελάτες των Συνεταιρισμών ,να ρωτήσουν και να ενημερωθούν με συνέπεια και σεβασμό, για τις ταινίες μέτρησης σακχάρου ,που είναι πιο επίκαιρες τώρα αλλά και για πολλά άλλα δικά μας προϊόντα ,που πραγματικά αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί τους και για το δικό του αλλά και για το καλό όλων μας.
Ο δικός μας ΣΥ.ΦΑ. ,ως γνωστόν ,εδώ και καιρό έχει αναπτύξει ειδικό τμήμα πωλήσεων υπεύθυνος του οποίου είναι ο κ. Βελαώρας Νίκος ,το κινητό του οποίου είναι το 6949060095.Ελάτε σε επαφή μαζί του για να σας ενημερώσει για τις ταινίες G.E και ότι άλλο έχετε ανάγκη και μην ξεχνάτε ότι ο Συνεταιρισμός είναι ο δικός σου προμηθευτής ,ο δικός σου ‘’άνθρωπος’’, με τα όποια προβλήματα και παιδικές ‘’ασθένειες’’ που μπορεί να έχει και τις οποίες προσπαθούμε καθημερινά ,ως Δ.Σ ,να θεραπεύσουμε και να περάσουμε στην νέα εποχή , μαζί ,δυνατοί και προπαντός ενωμένοι.
Θανάσης Γιαννούκος
Γ.Γραμματέας του ΣΥ.Φ.Ευβοίας
Μέλος του Δ.Σ. της Ο.Σ.Φ.Ε.

Ψαχνά 12-7-2017


Find Us on Facebook

Τα πιο δημοφιλή

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ-Φάρμακα του Ν.1729

17 Ιουλ 2014 Ναρκωτικά Ν. 3459/2006

ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ

08 Αυγ 2014 Χρήσιμα Τηλέφωνα / Διευθύνσεις

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας

22 Μάι 2014 Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας

Αντιτετανικός ορός και εμβολιασμός

09 Σεπ 2014 Επιστημονική Ενημέρωση

Γενικοί Κανόνες Συνταγογράφησης

13 Αυγ 2014 Κανόνες Συνταγογράφησης - Συμμετοχές Φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ ΧΑΛΚΙΔΑ-Πρώην ΟΠΑΔ

12 Αυγ 2014 Χρήσιμα Τηλέφωνα / Διευθύνσεις